Wat is osteopathie?

Alles in het lichaam beweegt, zowel afzonderlijk als ten opzichte van elkaar maar ook onder invloed van elkaar.

Al deze bewegingen zijn nodig om klachtenvrij en gezond te functioneren.

Binnen de osteopathie wordt het lichaam als een fysiologische en anatomische eenheid gezien, Structuur heeft invloed op de functie en de functie heeft invloed op de structuur.

Als eenheid tracht het lichaam steeds naar een evenwicht (homeostase) te streven. Wanneer uit balans is gebracht door verstoorde structuur en of functie zal dit een negatieve invloed hebben op de homeostase van het lichaam.

Zo kan een littekenweefsel jaren nadat dit is ontstaan klachten geven in de omgeving hiervan.

Ook biomechanisch kunnen door veranderingen klachten optreden. Door een omgezwikte enkel zal de biomechanica van de voet verstoord zijn en dit kan een verstoorde invloed hebben op het bekken.

Als osteopaat werkt men op de 3 systemen in het lichaam:

Het pari√ętale systeem; de botten, de spieren, gewrichten en de banden. Bewegingsverliezen binnen dit systeem hebben een grote invloed op alle gewrichten die in ermee in verbinding staan.

Het viscerale systeem; de organen met het bijbehorende bindweefsel, bloedvaten en het lymfesysteem. Bewegingsbeperekingen binnen dit systeem geven vaak problemen op beide andere systemen.

Het craniosacrale systeem; de schedelbotten, het heiligbeen,   hersenvochtciculatie, het ruggenmerg. Dit is een niet te onderschatten system binenn de osteopathie.

Door op deze drie systemen te werken door middel van subtiele manuele technieken stimuleerd de osteopaat het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Bewegingsbeperkingen in het lichaam kunnen ook pas in een later stadium klachten van pijn of verminderd welbevinden lijden. Osteopathie kan daardoor ook goed preventief ingezet worden.

Voorkomen is tenslotte beter dan genezen!!